Yeni anayasa için TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP lideri Özel'i ziyaret etti - BBC News Türkçe (2024)

Yeni anayasa için TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP lideri Özel'i ziyaret etti - BBC News Türkçe (1)

Kaynak, Getty Images

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için siyasi partileri ziyaretine bugün başladı. Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i Meclis'te ziyaret etti.

Ziyaretin ardından açıklama yapan Kurtulmuş, anayasa içeriğiyle ilgili konuşmadıklarını, usul konuştuklarını ve görüşmenin verimli geçtiğini söyledi.

"Partilerin anayasaları olmaz, anayasa teklifleri olur. Milletin anayasası olur. Hep birlikte bir yol bulacağız" diyen Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Mayıs ayının sonuna kadar grubu bulunan siyasi partilerden bu işin usulüne ilişkin fikirlerini alacağız. Önümüzdeki sene Meclis açıldığında müzakere ortamı başlar ve sonraki dönemde sonuç alabileceğimizi düşünüyorum. Kararı Meclis verecektir. Bu süreçte yapıcı diyaloğumuzu bütün siyasi partilerimizle sürdüreceğiz."

Özgür Özel ise "Biz 31 Mart seçimlerinden Türkiye'nin birinci partisi olarak çıkmış, sorumluluğun farkında olan bir partiyiz. Bugün Türkiye'nin çok farklı sorunları varken yeni anayasa toplumun ihtiyaçlarının neresindedir düşünmek lazım. Grubumuzla değerlendireceğiz" dedi.

Haberin başlığını atlayın ve okumaya devam edin

Önerilen haberler

Haberin sonu

"Anayasa yapılacaksa, uyacaksak yapılır. Anayasaya uyulmuyorken yeni anayasa yapsanız ne olur, yapmasanız ne olur?" diyen Özel, bundan sonraki süreçte partiler arası müzakerelerin önemine de vurgu yaptı.

Görüşmenin ardından partisinin haftalık grup toplantısında konuşan Özel mevcut anayasaya uyulmadığı yönündeki sözlerini tekrarladı.

"Yeni anayasa yapana kadar eski anayasaya uymak her vatandaşın görevidir" diyen Özel, "Anayasalar her doğan için yapılır, Erdoğan için yapılmaz" diye konuştu.

"Anayasaya aykırı" diyerek Özel gündemdeki çeşitli konuları sıraladı:

"Taksim'i kapatmak anayasaya aykırıdır. Can Atalay'ı bırakmamak anayasayı tanımamaktır. Gezi tutukluları hakkında verilmiş hak ihlalleri kararları vardır. Onları Bakırköy'de Silivri'de tutmak anayasa kararını tanımamaktır."

Partiler arası müzakerelerin önemini yeniden vurgulayan Özel, "Siyasilerin el sıkışmasını hep savundum, savunacağım. Müzakere başka bir şeydir, iletişim başka bir şeydir. Anayasa'ya yemin etmiş bizlerin birbirine yeminine sadık kalmasını beklemek her birimizin görevidir" dedi.

Erdoğan-Özel görüşmesi

Meclis Başkanı'nın bugün grup toplantısını yapacak olan MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüşmesi bekleniyor.

Kurtulmuş, planlanan takvim içinde diğer parti gruplarını da ziyaret edecek.

Ziyaretlerin ardından siyasi partiler arasında anayasa yapımına yönelik usul ve esasların belirlenmesine yönelik istişareler gerçekleştirilecek.

Süreçte tüm kesimlerin görüşlerinin alınmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Bu amaçla AKP grubundan bir heyetin anayasa turuna çıkması ve siyasi partileri ziyaret ederek nabız tutması bekleniyor.

Siyasi partilerin öncelikli başlıklarını belirlemesinin ardından, ilerleyen süreçte ortak bir komisyon kurularak çalışmaların hızlandırılması planlanıyor.

Yeni anayasanın 2 Mayıs Perşembe günü gerçekleşmesi planlanan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesindeki ana başlıklardan biri olması bekleniyor.

Görüşmede Erdoğan'ın gündeminde yeni anayasanın yer alması beklenirken, Özel'in yargı krizinden ekonomik sorunlara, dış politikadan partisine geçen belediyelerin borçlarına kadar kapsamlı bir dosya ile masaya oturması bekleniyor.

Erdoğan geçen hafta, "Türkiye'nin yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya" kavuşması yönünde bir teklifi Özel’e iletebileceklerini açıklamıştı. Özel ise Erdoğan’dan, "öncelikle mevcut anayasaya uyulması" talebinde bulunacağını ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan yeni anayasa açıklaması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum hafta başında, "halk iradesinin temel kazanımı" olarak nitelendirdiği başkanlık sisteminin ve "yüzde 50+1 kuralının devam ettirilmesi"nin "halkın demokrasi mücadelesinin kazanımlarının bir gereği" olduğunu söylemişti.

Seçimlerde yüzde 50+1 kuralı, geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlası anlamına geliyor. Model, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte uygulanmaya başlamıştı.

Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Mehmet Uçum, Anayasa'nın ilk 3 maddesiyle ilgili, "Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Atatürk'ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk devletinin temel olduğu, resmi dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı al bayrak, milli marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu bir anayasa (Yani ilk 3 madde) milletimizin vazgeçilmezidir" ifadelerini kullandı.

Uçum, yeni anayasanın ana ilkeleriyle ilgili, "sivil", "özgürlükçü", vatandaşlık tanımında "kapsayıcı", "kişilerin maddi ve manevi varlığı" ile birlikte doğal kaynakları "koruyucu" ve "sosyal politikalara imkan veren" bir anayasa önerilerinde bulundu.

DEM Parti Eş Başkanı Hatimoğulları: Anayasa tartışmalarının iktidarın can simidi olmasına müsaade etmeyeceğiz

Yeni anayasa için TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP lideri Özel'i ziyaret etti - BBC News Türkçe (2)

Kaynak, DEM Parti

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Türkiye'de yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu fikrine katıldıklarını ancak bu tartışmaların iktidara "Yenikapı gibi can simidi olmasına" müsaade etmeyeceklerini söyledi.

"Bu mevcut iktidar, mevcut 82 anayasasını dahi uygulamayan bir iktidardır" diyen Hatimoğulları, partisinin anayasa tartışmalarını "toplumla birlikte yapmak üzere" hazırlıklara başladığını belirtti.

DEM Parti Eş Başkanı, Pazar günü partisinin genel merkezinde yaptığı açıklamada, "Toplumun hakiki ihtiyaçları üzerinden anayasa tartışmaları ilerlemelidir. Siyasi partileri aşan en geniş mutabakatı hedefleyen bir anayasa tartışmaları hedeflemeliyiz" dedi.

Yeni anayasa için TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP lideri Özel'i ziyaret etti - BBC News Türkçe (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6446

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.